Våra kor

Vid generationsskiftet 2011 var tanken att lägga ner nötköttsproduktionen. Men Ida vägrade gå till affären för att köpa kött , därför behöll vi 6 kor så vi kunde förse oss själva och närmsta familjen med bra mat. Idén om köttlådeförsäljning föddes när vi insåg att fler än vi inte ville köpa det anonyma köttet i affären, där man inte har en aning om hur djuren haft det. Vi tycker det är jättebra att fler blir medvetna om vad man stoppar i sig och att många väljer att minska sin köttkonsumtion, MEN att man istället för att utesluta köttet väljer ett BÄTTRE köttalternativ! Och vi är så glada och stolta över att så många väljer att handla sitt kött från just vår gård. 

Under vintern bor våra djur i vår nybygda ladugård, ett stort lösdriftstall med djupströbädd som är fylld med halm att mysa i. Där har de betydligt större ytor än vad både den svenska djurskyddslagen kräver och vad KRAV´s regler säger.  Kalvarna födas i feb-mars eller okt-nov. Vi delar nu upp kalvningssäsongen, dels för att vi ska ha ett jämnare flöde på köttet, men också för att det inte blir riktigt lika intensivt att ha alla djurbebisar som föds samtidigt och för att kunna lägga all fokus på de nya små och ge dem bästa möjliga start i livet.
Till skillnad från mjölkras-kalvar som tas från sin mamma strax efter födseln, så låter vi våra kalvar få växa upp tillsammans med sina mammor. De lever tillsammans tills kalvarna verkligen är redo att stå på egna ben, vilket vi tycker är allra tidigast vid 5-månaders ålder, men ofta får våra kor gå tillsammans med sin kalv i 6-9månader.

I början av maj är det betessläpp, då får alla våra djur (såväl kor som tjurar) komma ut i de stora hagarna på grönbete. Genom dessa beten hjälper de till att  bevara och gynna den biologiska mångfalden och de ser även till att vi får behålla vårt vackra öppna landskap. Här tillbringar de hela sommaren och tiden ända fram till senhösten då betet börjar ta slut. Då stallas korna och de mindre djuren in och slaktdjuren som kommit upp i rätt vikt går till slakt och säljs direkt till konsument via vår gårdsbutik.

Vintertid utfodras alla våra djur med vårt egenodlade gräs/ensilage som vi skördat på marken vi själva brukar, de har även tillgång till slickstenar med salt och viktiga mineraler. 


Våra övriga djur

Får

Vår fårflock består av ca20 tackor och deras lamm. De är fina naturvårdare, dessutom får vi både kött och otroligt vackra skinn till gårdsbutiken. Nästa steg är att ta hand om ullen och få den spunnen till garn.Höns

Vi har även en liten flock med höns för husbehov av blandade raser vilka ger oss fantastiskt vackra och goda frukostägg.
Överskottet säljs i Gårdsbutiken de perioderna på året då hönsen värper bra.Hundar & Katter

Till familjen hör också vår älskade, härliga, fyrbenta vänner. På bilden mattes tränings / tävlingskamrat KORAD LP1 RLD-N RLD-F RLD-A 
Cool Lines Call Of Duty "Bamze"  snart 13år gammal. Vi har även en collie till Busans Rasmus "Razmus" 1,5år och så har vi katterna Vargen och Tuzzie.