Våra kor

Vid generationsskiftet 2011 var tanken att lägga ner nötköttsproduktionen. Men Ida vägrade gå till affären för att köpa kött , därför behöll vi 6 kor så vi kunde förse oss själva och närmsta familjen med bra mat. Idén om köttlådeförsäljning föddes när vi insåg att fler än vi inte ville köpa det anonyma köttet i affären, där man inte har en aning om hur djuren haft det. Vi tycker det är jättebra att fler blir medvetna om vad man stoppar i sig och att många väljer att minska sin köttkonsumtion, MEN att man istället för att utesluta köttet väljer ett BÄTTRE köttalternativ! Och vi är så glada och stolta över att så många väljer att handla sitt kött från just vår gård. 

Under vintern bor våra djur i ett stort  lösdriftstall med djupströbädd som är fylld med halm att mysa i. Där har de betydligt större ytor än vad både den svenska djurskyddslagen kräver och vad KRAV´s regler säger.  Från och med våren 2023 kommer kalvarna födas i feb-mars eller okt-nov. Vi delar nu upp kalvningssäsongen, dels för att vi ska ha ett jämnare flöde på köttet, men också för att det inte blir riktigt lika intensivt att ha alla djurbebisar som föds samtidigt och för att kunna lägga all fokus på de nya små och ge dem bästa möjliga start i livet.
Till skillnad från mjölkras-kalvar som tas från sin mamma strax efter födseln, så låter vi våra kalvar få växa upp tillsammans med sina mammor. De lever tillsammans tills kalvarna verkligen är redo att stå på egna ben, vilket vi tycker är allra tidigast vid 5-månaders ålder, men ofta får våra kor gå tillsammans med sin kalv i 6-9månader.

I början av maj är det betessläpp, då får alla våra djur (såväl kor som tjurar) komma ut i de stora hagarna på grönbete. Genom dessa beten hjälper de till att  bevara och gynna den biologiska mångfalden och de ser även till att vi får behålla vårt vackra öppna landskap. Här tillbringar de hela sommaren och tiden ända fram till senhösten då betet börjar ta slut. Då stallas korna och de mindre djuren in och slaktdjuren som kommit upp i rätt vikt går till slakt.

Vintertid utfodras alla våra djur med vårt egenodlade gräs/ensilage som vi skördat på marken vi själva brukar. Kor och kvigor utfodras endast med gräs/ensilage, men vi tycker det känns bra att kunna ta tillvara allt gården ger. Vi odlar en hel del egen spannmål som vi säljer ex till Lantmännen, Svenska foder mf. Det blir alltid lite små "slattar" över efter att spannmålsbilarna hämtat det vi sålt, dessa slattar passar perfekt att stödutfodra ungtjurarna med  och ge som mat till hönsen. Det fungerar även bra som godis till en hel del av våra övriga djur, de älskar verkligen när man kommer med godishinken.


Våra övriga djur

Får

Vår fårflock består av 15-20 tackor och deras lamm. De är fina naturvårdare, dessutom får vi både kött och otroligt vackra skinn till gårdsbutiken. Nästa steg är att ta hand om ullen och få den spunnen till garn.Höns

Vi har även en liten flock med höns av
blandade raser vilka ger oss fantastiskt vackra och goda frukostägg.
Överskottet säljs i Gårdsbutiken.


Hund

Till familjen hör också vår älskade, härliga, fyrbenta vän och mattes tränings / tävlingskamrat
KORAD LP1 RLD-N RLD-F RLD-A 
Cool Lines Call Of Duty "Bamze"  11år 
Nya utmaningar...

I slutet av hösten 2017 fick vi ett erbjudande från vår granne, att börja arrendera Stora Luggavi Gård och köpa hela nötköttsbesättningen på 55kor 2 avelstjurar + ungdjur. Vi bestämde oss ganska snart för att vi skulle köra på och testa. Detta kändes som ett riktigt spännande projekt. Det blev en möjlighet för oss att utveckla företaget och framförallt blev det en möjlighet för Ida att kunna börja jobba hemma på gården fullt ut.
Vi känner oss otroligt glada över att just vi fick förtroendet att driva Luggavi vidare...


Många känner till Stora Luggavi Gård eftersom köttet säljs i butik. Köttet har sålts hos ICA Maxi Kumla sedan år 1999 och sedan 2014 hos Ica Maxi Universitetet Örebro. Varumärket Luggavi Gård står för ett lokalt producerat, högklassigt kvalitetskött. Vill ni läsa mer om Luggavi kan ni göra det på deras hemsida www.luggavi.se.

Oss på Lilla Väsby får ni mer än gärna följa via sociala medier! Vi finns både på facebook som Lilla Väsby och på instagram som lillavasby, där får du de senaste uppdateringarna från oss, både vad gäller små nyfödda kalvar och lamm, vilket jobb vi gör just för säsongen och vad vi har för gott i gårdsbutiken för tillfället. 
Välkomna att följa oss :)