Vid generationsskiftet 2011 var tanken att lägga ner nötköttsproduktionen. Men Ida vägrade gå till affären för att köpa kött , därför behöll vi 6 kor så vi kunde förse oss själva och närmsta familjen med bra mat. Idén om köttlådeförsäljning föddes när vi insåg att fler än vi inte ville köpa det anonyma köttet i affären, där man inte har en aning om hur djuren haft det. Vi tycker det är jättebra att fler blir medvetna om vad man stoppar i sig och att många väljer att minska sin köttkonsumtion, MEN att man istället för att utesluta köttet väljer ett BÄTTRE köttalternativ! Och vi är så glada och stolta över att så många väljer att handla sitt kött från just vår gård.
Under vintern bor våra djur i ett stort lösdriftstall med djupströbädd som är fylld med halm att mysa i. Där har de betydligt större ytor än vad både den svenska djurskyddslagen kräver och vad KRAV´s regler säger. Kalvarna födas i feb-mars eller okt-nov. Vi delar nu upp kalvningssäsongen, dels för att vi ska ha ett jämnare flöde på köttet, men också för att det inte blir riktigt lika intensivt att ha alla djurbebisar som föds samtidigt och för att kunna lägga all fokus på de nya små och ge dem bästa möjliga start i livet.
Till skillnad från mjölkras-kalvar som tas från sin mamma strax efter födseln, så låter vi våra kalvar få växa upp tillsammans med sina mammor. De lever tillsammans tills kalvarna verkligen är redo att stå på egna ben, vilket vi tycker är allra tidigast vid 5-månaders ålder, men ofta får våra kor gå tillsammans med sin kalv i 6-9månader.
I början av maj är det betessläpp, då får alla våra djur (såväl kor som tjurar) komma ut i de stora hagarna på grönbete. Genom dessa beten hjälper de till att bevara och gynna den biologiska mångfalden och de ser även till att vi får behålla vårt vackra öppna landskap. Här tillbringar de hela sommaren och tiden ända fram till senhösten då betet börjar ta slut. Då stallas korna och de mindre djuren in och slaktdjuren som kommit upp i rätt vikt går till slakt och säljs direkt till konsument via vår gårdsbutik.
Vintertid utfodras alla våra djur med vårt egenodlade gräs/ensilage som vi skördat på marken vi själva brukar. Kor och kvigor utfodras endast med gräs/ensilage, men vi tycker det känns mer hållbart att kunna ta tillvara allt gården ger. Vi odlar en hel del egen spannmål som vi säljer ex till Lantmännen, Svenska foder mf. Det blir alltid lite små "slattar" över efter att spannmålsbilarna hämtat det vi sålt, dessa slattar passar perfekt att stödutfodra ungtjurarna med och ge som mat till hönsen. Det fungerar även bra som godis till våra övriga djur, de älskar verkligen när man kommer med godishinken vilket gör det enklare att hantera dem och flytta dem mellan olika beten och när man skall lasta dem på transporten.
Copyright © 2021
Telefon Ida: 0739944012, Arvid 0702090642
E-Post: info@lillavasby.se
Följ oss: Facebook | Instagram